onsdag, oktober 28, 2009

Sosialantropologi

Siden jeg er veldig klar over at det er mange der ute som ikke aner hva sosialantropologi faktisk er, så skal dere få en liten definisjon i form av Thomas Hylland Eriksen´s ord.

"Sosialantropologi er først og fremst et intellektuelt utfordrende, teoretisk fag som forsøker å oppnå en helhetsforståelse av menneske, kultur og samfunn ved hjelp av etaljerte studier av lokalt liv og sammenligning. Det er ikke et dårlig utgangspunkt å velge faget fordi man er fascinert av fjerne strøk, er opptatt av urbefolkningers rettigheter, har forelsket seg i en indisk landsby eller for den saks skyld en afrikansk mann; men som fag og vitenskap har sosialantropologien helt andre, og langt større, ambisjoner enn å bringe reiseskildringer eller politiske traktater ut til folket. Dypest sett stiller sosialantropologien filosofiske spørsmål, som den forsøker å besvare ved å undesøke menneskers liv under de forskjelligste betingelser. På et litt mindre vidløftig nivå går det an å si at antropologiens oppgave er å skape forbløffelse, å vise at verden er både rikere og mer komplisert enn det er vanlig å anta.

Sosialantropologien gjør mye, men for å forenkle litt går det an å si at de hovedsakelig kan tilby to typer innsikt: For det første produserer faget kunnskaper om den kulturelle variasjonen i verden; om særtrekk ved for eksempel indisk landsbyliv, teknologi blant høylandsfolk på Ny-Guinea, ritualer i det sørlige Afrika, matvaner i det sørøstlige Norge eller slektskapets politiske betydning i Vest-Asia. Selv om de fleste antropologer er spesialister på en eller to regioner, er det nødvendig å ha brede kunnskaper om global kulturell variasjon for å kunne si noe interessant om sin region, sitt tema eller sitt folkeslag. For det andre tilbyr antropologien metoder og teoretiske perspektiver for å utforske, sammenligne og forstå slike mangeartede uttrykk for menneskelig væremåte.Faget tilbyr altså både noe å tenke , og noe å tenke med."








2 kommentarer:

  1. oh, by the way. Eg like at bloggen din har fått fargen blå isteden for black. Det gjor nok heile forskjellen for meg. ;D

    SvarSlett
  2. ja, ska sei d gjorde heile forskjellen, ser du he blitt rektigt så avanserte på din egen!;) Godt me litt forandring i blant:)

    SvarSlett